Торта Сирни заговезни


Бях участник в 9-то тортено предизвикателство (февруари 2011) на дамите от тортената тема на Бг-Мамма. Темата беше „Празници (всенародни)“. Когато стана ясна темата върху която трябваше да бъде направена тортата, нямах ясна представа с кой празник трябваше да е свързана тя. Един от наближаващите празници, който ми мина през ума, беше сирни заговезни. Спомних си как навремето се събирахме на групи пред огньовете и ги прескачахме за здраве, както и колко смях имаше в дома ни, когато изпълнявахме обичая хамкане. Пренесена мисловно в онези времена и мислейки си колко хубаво беше, реших тортата да е на тази тема.

Genoveff_Cake_Challenge_February_2011_№30-2

Ясна концепция как точно да изглежда тортата нямах. Само знаех, че трябва върху нея да присъстват символите на празника. С подръчни материали ми беше много трудно да направя каквото и да е. Малкото време което отделих за направата на тортата също оказа влияние. Масата която реших да направя за да сложа яйцата и халвата върху нея имаше нужда от „съхнене“, но аз не и бях оставила такова. За първи път трябваше да направя яйца, опитах се да направя и бяла халва с ядки (съответно ми се получи като зарчета), за първи път щях да правя огън. Мислих си, че гумите ще са ми най-лесни, но не се оказах права. Гуми по принцип не се слагат в огъня, но за по-голяма „издръжливост“ на огъня, помня че се ползваха с „уважение“. Съответно и аз реших да ги пресъздам в тортата си, но не с голям успех. Изобщо много от нещата (да не кажа всички), които имаше по нея ми бяха за първи път, но точно това е целта на занятието. Да се предизвикаш за каквото и да било изобщо не е лесно. Въпреки това вярвам, че ако имах план и визия за тортата, ако бях отделила достатъчно време за детайлите, щеше да се получи далеч по-добра. Но важни са изводите, опита и получените съвети на дамите от темата за предизвикателството.

rsz_kolaj8

Иначе тортата беше с какаови пандишпанени платки, напоени с вишнев сироп, поляти с вишнево сладко и крем от шоколадов ганаш. Една много любима комбинация. След сглобяване, тортата измазах с маслен крем и покрих с готов фондан. Украсата също е от готова моделираща маса.

P1070906-2

Не знам според вас до колко съм успяла да пресъздам символите на празника сирни заговези, но няма нищо по-хубаво от това да си поискал и получил прошка!

Genoveff_Cake_Challenge_February_2011_№31-2

Реклама

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.