Неустоим лимонов сладкиш


Не съм писала от много време. Оправдание за това естествено имам. През април се разболях, уж не беше сериозно, а накрая се стигна до пазене на леглото у дома десеттина дни. Много неприятно. И така както уж съм се излекувала, сякаш ми остана една „вечна хрема“. А и как иначе като времето е толкова променливо все още. По нищо не му личи, че е пролет и чакаме лятото.

През времето на моето отсъствие от блога, не си мислете, че не съм правила нищо. Напротив. Правих няколко неща: торта, лимонов крем, забравени сладки, торта за Великден, да не пропусна и завидното количество дребни сладки украсени тематично за празника, още една торта и сладки за абитуриенти, ягодово изкушение и разбира се лимонов сладкиш. Надявам се не съм изпуснала нещо. Изпусках – един неповторим чийзкейк :). Някои от тях ще ви ги представя по-късно във времето, други ще ги оставя за догодина, понеже са тематични. Но днес ще ви представя рецептата за лимоновия сладкиш, който ми се въртеше из главата от доста време и накрая нямах търпение да го направя. Бях ви разказала, че си записах няколко рецепти от тефтера на приятелка докато се черпим по случай осми март. Ами тази рецепта е от там. Беше записана като английски чаен сладкиш. Нямам представа дали наистина е английски и дали е подходящ за чай. За мен е просто неустоим лимонов сладкиш!

rsz_img_0555-1

Необходими продукти:

3 яйца

200 гр. захар

200 гр. краве масло

200 гр. брашно

2 лимона

1 ч. л. бакпулвер

4-5 с. л. прясно мляко

150 гр. пудра захар

Начин на приготвяне:

Разбийте яйцата до удвояване на обема, добавете захарта и разбивайте с миксера до получаване на гъст крем. Добавете маслото и нарязани на дребно корите на два лимона, объркайте и добавете пресятото с бакпулвера брашно. Добавете и прясното мляко и разбъркайте до хомогенност. Изпечете сладкиша в предварително загрята на 180 градуса фурна за около 30 минути или до суха клечка. Когато е почти изстинал го сиропирайте със сока от двата лимона и пудрата захар.

rsz_img_0558-1

Приготвя се бързо и лесно. Има нежна текстура и неповторим освежаващ лимонов вкус! Няма как да му устоите!

Да ви е сладко!

8 thoughts on “Неустоим лимонов сладкиш

  1. Бяха ме черпили със същия сладкиш и наистина беше уникален! Направо се топи в устата ❤

    • Здравейте, Plectruda! Вероятно би се получило и с разбиване на ръка, но за мен е много трудоемко и за това съм написала с миксер. В същност не е важно с какво го разбиваш, а дали ще получиш гъст, почти бял и обемен крем. Желая ти успех и се надявам по-често за се „засичаме“ тук 🙂 !

  2. Здравейте! Сока от двата лимона и пудрата захар смесват ли се или се слагат един след друг? Благодаря!

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.